Ce tipuri de garantie bancare există?
În gama garanțiilor bancare, se pot observa două care sunt cele mai populare. Este vorba despre:
Garanția bancară de tip financiar
Este vorba despre o aprobare care are drept scop achitarea unei sume către instuția bancară. Acest lucru nu este luat în considerare decât în momentul în care persoana nu ratează plata. În acest timp, instituția bancară nu trebuie să plătească nimic.
Garanția bancară de tip tehnic
Garanția bancară tehnică are în vedere situația în care există o încălcare a unei anumite obligații de neplată, instituția bancară se ocupă de aceasta. Spre exemplu, ne putem referi la o licitație, anumite execuții de lucrări, diferite utilaje sau resurse administrative etc.
Cum poți solicita o aprobare?
Când solicitați un împrumut, este posibil ca banca pe care o contactați să vă ceară să oferiți o garanție. Este important de subliniat că garanțiile nu modifică rezultatul analizei companiei și al operațiunii propuse, ci ajută la atenuarea riscului financiar la care este expusă banca prin acordarea creditului, sporind posibilitățile instituției financiare. restituirea capitalului împrumutat.
Din acest motiv, nu intrați în negocieri pentru un împrumut pe bază de garanții (ex. ipotecă asupra imobilului cu o valoare mult mai mare decât cererea de bani), deoarece dacă, conform băncii, operațiunea nu este sustenabilă sau capacitatea de rambursare a companiei dumneavoastră nu este suficient, răspunsul va fi întotdeauna negativ.
Ce este o scrisoare de garantie bancara?
Caracteristica garanțiilor reale este aceea de cântărire a bunurilor, care pot fi mobile sau imobile. Dintre garanțiile reale, ipoteca este, fără îndoială, cea mai cunoscută și folosită, mai ales atunci când iei un credit ipotecar sau ceri un credit de o anumită sumă.
În cazul unei ipoteci , obiectul garanției este un imobil sau un bun mobil înregistrat. Avantajul pentru debitor este menținerea disponibilității bunului, care poate fi atacat de creditor doar în caz de neplată. Ipoteca trebuie înscrisă într-un registru public iar această operațiune se efectuează de către un notar.
Gajul este in schimb o adevarata garantie ce are ca obiect un bun mobil, care in acest caz este livrat bancii. Acestea pot fi, de exemplu, titluri de valoare, credite sau sume de bani. Spre deosebire de ipotecă, în cazul unui gaj nu este necesară înregistrarea într-un registru public.
Privilegiul are caracteristici diferite față de gaj și ipotecă, deoarece nu poate fi convenit între părți, ci este stabilit prin lege pentru a proteja anumite categorii de credite. Mai exact, reprezintă acel colateral care dă preferință unor credite mai degrabă decât altora.
Mandatul de încasare face parte din garanțiile personale atipice si permite unei persoane, numite mandant, să ceară altuia, numit mandatar, să-și încaseze creditele de la un debitor. Sumele de bani trebuie apoi plătite de către agent către mandant.


Garanțiile atipice pot fi reale sau personale și sunt utilizate mai ales în domeniul bancar și comercial. Printre acestea putem aminti cesiunea de credit , un acord prin care un credit este transferat de la un subiect, numit cedent, la altul, numit cesionar.