Ce trebuie să știi despre Gradul de îndatorare
V-ați gândit vreodată să obțineți un împrumut bancar? Dacă da, ar trebui să știți că instituțiile financiare au o serie de factori pe care îi folosesc pentru a determina dacă să vă acorde sau nu un împrumut de acest tip. Reprezentanții băncii iau în considerare cu atenție fiecare factor, așa că este esențial ca tu, beneficiarul, să fii pe deplin conștient de aceștia înainte de a decide dacă ești sau nu pregătit să continui.
Indicatorul gradului de indatorare
Gradul de îndatorare, care este stabilit de BNR și reprezintă un indicator al sumei pe care o puteți împrumuta de la o instituție financiară în funcție de salariul actual, este unul dintre factorii cruciali în decizia finală.
Care este nivelul de îndatorare?
Atunci când solicitați un împrumut sau un credit, băncile vor lua în considerare nivelul de îndatorare ca fiind una dintre cerințele lor. În funcție de eligibilitatea cererii dumneavoastră, se va lua o decizie. Drept urmare, limita este stabilită de Banca Națională a României la începutul fiecărui an și reprezintă, teoretic, raportul dintre venitul tău total și totalul obligațiilor tale de îndatorare. Aceasta poate fluctua atunci când este exprimată în procente și depinde de o serie de factori economici, precum și de instituția financiară pe care o utilizați cel mai frecvent.
Calculator grad de indatorare
Cum se determină?
Calculele matematice sunt întotdeauna menționate atunci când vorbim despre bani. Drept urmare, înțelegem că rata de îndatorare se determină prin însumarea tuturor plăților și datoriilor, apoi împărțind totalul la venit. Ultimul pas este înmulțirea rezultatului cu 100, deoarece acesta va fi exprimat în cele din urmă sub formă de procent. Procentul final este partea de bani pusă deoparte în fiecare lună pentru plata datoriilor.
Calcul grad de indatorare
Formula de calcul pentru bănci sau alte instituții financiare este următoarea: capitalul propriu la începutul anului fiscal plus capitalul propriu la sfârșitul perioadei de creditare se împarte la suma capitalului împrumutat la începutul perioadei de creditare și a capitalului împrumutat la sfârșitul anului fiscal curent.
Rezultatul indică astfel cea mai exactă evaluare a nivelului de îndatorare pe care instituția financiară îl va lua în considerare atunci când va stabili valoarea maximă a creditului pe care îl puteți obține.
Cum influențează nivelul de îndatorare aprobarea sau nu a unui împrumut nebancar
Știm deja că împrumuturile nebancare sunt oferite doar atunci când o persoană se află într-o criză financiară de urgență. În plus, chiar dacă discutăm despre sume mai mici de bani care trebuie rambursate într-un timp mai scurt, gradul de îndatorare este totuși implicat. Găsirea unei companii care să fie înțelegătoare și care să vă ofere cele mai bune posibilități de returnare a banilor este vitală, deoarece perioada de timp în care banii trebuie să fie returnați este scurtă.
Este important să menționez că fiecare instituție nebancară poate avea propriile criterii de evaluare și politici în ceea ce privește gradul de îndatorare acceptabil. Prin urmare, este posibil ca o instituție nebancară să accepte un grad de îndatorare mai mare decât altele. Totuși, este întotdeauna recomandat să ai un grad de îndatorare echilibrat pentru a-ți menține stabilitatea financiară și a evita supraindatorarea.