DAE – cât de mult îl ajută pe debitor să-și aleagă creditul potrivit?

Printre elementele unui credit (bancar sau ifn) se regăsește și DAE. Dobânda anuală efectivă, adică suma de bani pe care trebuie să o plătească un debitor (costurile totale) este reflectată de această valoare. Este un procent, gen 200% sau 2500%, în funcție de suma împrumutată și perioada de returnare. Recomandarea specialiștilor financiari este să analizezi foarte bine DAE înainte de a cere un credit. Cu toate că, dacă înveți cum se calculează dobânda anuală efectivă nu o să ți se mai pară atât de complicată pe cât pare. Iar valoarea ei nu este nici pe departe atât de gravă pe cât o arată procentul!

CREDIT RAPID

De ce este bine să știi totul despre DAE?

Pentru a înțelege mai bine DAE trebuie să te gândești ca la o valoare totală a creditului tău. Aceasta include și rata dobânzii anuale (pe care o plătești ca parte din rată, alături de principalul sumei), cât și alte costuri. De exemplu, la momentul analizei cererii tale, instituția de creditare poate solicita o sumă de bani. Pentru a nu o plăti debitorul înainte și pentru a nu diminua valoarea sumei împrumutate prin scăderea acesteia din totalul de împrumut, acest comision se include în valoarea totală a creditului (adică, în DAE).

DAE va include costuri precum comisionul de acordare a împrumutului, costul de administrare, diverse asigurări, comisionul destinat prestării de servicii către debitor și alte costuri. Trebuie să știi că DAE nu include absolut toate costurile unui credit, ci doar acele cheltuieli despre care se știe încă de la început. De exemplu, comisionul de prelungire a termenului de plată nu se poate include de la început, pentru că este un comision care poate fi încasat sau nu. Depinde de debitor, dacă acesta îl va activa sau nu. Drept urmare, această taxă va fi achitată separat de DAE. La fel cum se întâmplă și în cazul dobânzii de penalizare, care poate fi aplicată ori nu, în funcție de întârzierile debitorului.

Înțelegând mai bine DAE o să înveți să faci diferența între valorile acesteia. Atunci când prezintă o valoare ridicată nu înseamnă că include comisioane și costuri foarte ridicate. Acest lucru indică faptul că suma împrumutată va fi rambursată într-un termen foarte scurt, ceea ce îi crește valoarea foarte mult. Cu cât este mai îndelungată perioada de rambursare, cu atât este mai scăzută valoarea DAE și a ratei dobânzii anuale.

Așadar, dacă vrei să aplici pentru orice fel de împrumut, ia în calcul atât DAE, cât și celelalte costuri care au un potențial de aplicare și care sunt doar prevăzute în contract. Numai așa o să îți formezi o părere corectă și completă despre creditul pe care vrei să îl accesezi!


 

În societatea de astăzi, în care ritmul este rapid, cu o complexitate tot mai mare a vieții noastre, ne este adesea dificil să ne gândim și să apreciem ceea ce contează cu adevărat. Acest lucru este valabil nu numai pentru persoanele care se luptă cu viața personală, ci și pentru întreprinderi. Pentru acestea, timpul reprezintă bani și nu își pot permite să piardă niciunul. Dar, înțelegând mai bine EAD, veți învăța să faceți diferența între valorile sale. Beneficiile acestei abordări inovatoare sunt numeroase și pot fi aplicate în diverse contexte, inclusiv în educație, afaceri și dezvoltare personală.

Cel mai bun mod de a compara ofertele de împrumut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *